Mooie oogst op eerste LEADER-café!

02-06-2016

Maar liefst acht projectideeën passeerden de revue tijdens het eerste LEADER-café in Borne: Van Boris de mammoet tot een nieuwe uitkijktoren tot een 3D-geprint dorp. Het LEADER-café leverde de ruim veertig mensen veel inspiratie en een mooie oogst aan tips voor de initiatiefnemers op. 

 

Het LEADER-café werd geopend door Wim Boom, lid van de Lokale Actie Groep (LAG). Hij stelde de LAG voor: een groep betrokken mensen uit het gebied met kennis en netwerken in onder andere de landbouw, toerisme, communicatie, overheid en onderwijs. De LAG gaat aan de slag met een nieuwe ontwikkelingsstrategie om te komen tot een duurzame plattelandseconomie in Zuidwest Twente. Daarvoor wordt ingezet op levendige gemeenschappen, versterken van de bedrijvigheid, profilering van Zuidwest Twente als toeristisch-recreatief gebied en het verbeteren van de relatie tussen landbouw, voedsel, stad en land. Hiervoor zoekt de LAG ideeën die daar aan bij kunnen dragen. Ze kan initiatiefnemers ondersteunen bij de ontwikkeling van het project maar eventueel ook met een financiële bijdrage. Die financiële bijdrage komt uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en van de provincie Overijssel. Behalve deze bijdragen is er ook nog een bijdrage van een gemeente of waterschap nodig. Minimaal 50% moet worden bijgedragen door private partijen.

 

Tijdens het LEADER-café werd gelijk een start gemaakt met de ontwikkeling van projectideeën: acht initiatiefnemers ‘pitchten’ hun projectidee en stelden de zaal een concrete vraag. Zo was er veehouder die afzetmogelijkheden zoekt voor het vlees van Wagyu-Runderen en waren de initiatiefnemers voor een natuuruitkijkpunt op zoek naar manieren om buurtbewoners nauwer te betrekken bij hun project. Na het stellen van de vragen ging men in groepen met de vragen aan de slag. Bij de terugkoppeling bleek dat er echt onverwachte tips en reacties op de vragen waren gekomen. De vraagstellers waren blij met deze oogst en gaan hier nu, samen met de LAG, mee verder om hun idee te ontwikkelen tot Leaderwaardig project, of op een andere manier te realiseren.

 

Het LEADER-café is bedoeld voor mensen met ideeën voor projecten die bijdragen aan een duurzame plattelandseconomie in Zuidwest Twente. Tijdens de avond wordt er meer verteld over de nieuwe ontwikkelingsstrategie voor Zuidwest Twente, over de kansen die die LEADER biedt en worden er ideeën ‘gepitcht’. Kortom: een avond vol informatie, inspiratie, meedenken, netwerken en vervolgstappen! Kijk in de agenda voor de datum van het volgende LEADER-café.