Drie nieuwe LEADER-projecten van start!

11-04-2018

Eind maart/begin april hebben drie projecten een LEADER-bijdrage toegekend gekregen. Het zijn BikePark Salland-Twente in Holten, De Virtuele Poort naar het Haaksbergerveen in Haaksbergen en Dorpsspookhuis Hertme. Voor deze projecten is in het najaar van 2017 een aanvraag ingediend.

In Holten wordt het BikePark Salland-Twente gerealiseerd met allerlei technische obstakels in verschillende moeilijkheidsgraden. Hier kunnen MTB-ers, al naar gelang hun behoefte, kennismaken met de MTB-sport of hun techniek verbeteren. Het BikePark wordt gerealiseerd en geëxploiteerd door vrijwilligers. In het BikePark kunnen MTB-ers van alle leeftijden op hun eigen niveau op een eigen of gehuurde fiets MTB-en. Met de realisatie van het regionale BikePark wordt er op fietsgebied voor het onderdeel mountainbiken (MTB) een nieuwe voorziening toegevoegd aan ‘fietsdorp Holten, maar ook aan de gehele regio Twente en Salland.

 

In het project De Virtuele Poort naar het Haaksbergerveen wordt een historische schaapskooi uit dit gebied (een “Buurser schoapsschot”) opnieuw gebouwd en ingericht als interactief informatie- en educatief centrum als poort naar het achterliggende Haaksbergerveen. Bij de inrichting wordt gebruik gemaakt van nieuwe technieken zoals een interactieve veenbeleving met virtual reality en touch screens waardoor een nieuwe natuurbeleving ontstaat voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Daarnaast zal er een rustpunt worden ingericht aansluitend op de aanliggende Flamingoroute. Ook andere partijen zullen van dit centrum gebruik gaan maken middels arrangementen voor nieuwe doelgroepen.

 

In het project Dorpsspookhuis Hertme wordt het Rijksmonument ’t Oude Groothuys (in de volksmond ‘het spookhuis’) na verplaatsing naar het openluchttheater ingericht en geschikt gemaakt als dorpshuis. Het kan dan worden gebruikt voor allerlei kleinschalige culturele activiteiten, als steunpunt voor activiteiten en producties in het openluchttheater en voor sociale activiteiten voor de bewoners van Hertme. De toekomstige gebruikers en vrijwilligers worden nauw betrokken bij de realisatie en toekomstige exploitatie van dit pand.